Een volledig assortiment Groeilampen LED van iBought

Groeilampen zijn straks niet meer weg te denken bij het opkweken van groenten en thuiskweek zaaimateriaal of indoor gardening/binnenshuis tuinieren.

Ibought brengt met de kwaliteit van groei led-techniek van haar leveranciers, nieuwe mogelijkheden naar eenvoudig huis en tuin gebruik.

Altijd maar die bakjes met zaai en potgoed op de vensterbank moeten zetten, vaak bij de koude ramen om maar een beetje van het goede groeilicht te kunnen meepakken. Het zaaigoed wat schuint groeit naar het licht. En met het Nederlandse en Belgische klimaat houdt het vaak niet over met dat benodigde licht.

Maar ook in de tuinkas, je moestuin of op een beschut plekje in de tuin of balkon wil je optimale groeiomstandigheden.

IBought heeft de oplossing gevonden met een serie LED groei lampen, Hiermee kan je het hele jaar door plantjes kweken, ook als het daglicht onvoldoende is.

  1. Groei Spots

  2. LED Groeilampen

Waarom hebben planten licht nodig?

Zonder licht kunnen planten geen fotosynthese (dmv lichtenergie CO2 omzetten in koolhydraten zoals glucose) doen en bijgevolg niet groeien. Als ze te weinig licht krijgen, gaan planten zich teveel strekken en worden ze te lang, iel en zwak (zeer vatbaar voor ziektes). Uiteindelijk vallen ze om en is het gedaan met het plantje.

Zelfs al groeien jouw plantjes dicht bij het raam, in de winter kunnen de planten daar toch last ondervinden (vooral de jonge planten en zaailingen), wanneer het aantal uren zon per dag heel laag is.

Een lijstje met weetjes over licht & planten

Wat je vooral moet weten over planten, lampen en licht:

  • Planten hebben fotoreceptoren, welke bepaalde golflengten van het licht absorberen. De golflengte van het licht dat jij gebruikt, moet dus zoveel mogelijk de zon nabootsen

  • De reden waarom de meeste planten groen zijn, is omdat ze groen licht niet echt absorberen en dus terugkaatsen naar onze ogen. Als je al eens speciale LED lampen hebt gezien, dan weet je nu waarom je vooral veel combinaties met blauwe en rode LEDs zit.

  • De meeste planten hebben voldoende aan 10-12 uur licht per dag. Als planten te weinig licht krijgen, zijn de bladeren meestal bleker dan normaal en zijn ze kleiner

  • Bloeiende en vruchtdragende planten hebben meer uren licht nodig, tot wel 16 uur per dag.

  • De groeilampen moeten zo dicht mogelijk bij de planten hangen, zonder dat de bladeren verbranden. Sommige lampen zijn zo sterk en/of geven zoveel warmte af, dat ze heel hoog moeten hangen

  • Voor een kleine oppervlakte heb je helemaal geen dure lampen nodig.

  • Watt vs Lumen: Watt is de hoeveelheid energie nodig om licht te maken, lumen is een eenheid om de hoeveelheid licht te meten. Hoe meer lumens in een lamp, hoe feller de lamp. Maar lumens zijn ook niet de beste manier om het licht te meten. Beter is nog in μmol/m²/s. PAR wordt ook veel gebruikt, maar uiteindelijk is dat vooral interessant voor mensen die de volledige groeicyclus van de plant willen doorlopen.

Welk Spectrum heb je nodig?

De kracht van een LED kweeklamp is alleen van belang als ook het kleurenspectrum goed is. Immers, als een kweeklamp superkracht heeft, maar niet het juiste kleurenspectrum heeft om de planten te geven wat ze nodig hebben, dan zal de plant zich niet goed ontwikkelen en is al die lichtkracht dus nutteloos. Bij het vaststellen van de kwaliteit van een LED kweeklamp gaat het dus om de combinatie van kracht en spectrum. Pas als het spectrum optimaal is en de kweeklamp genoeg kracht heeft, dan pas komt een led kweeklamp in aanmerking voor de titel ‘goede kweeklamp’.

IBought heeft twee soorten lampen in de verkoop. Het model Full Spectrum Pink met een combinatie van Blauw (groei) en Rood (bloei) en het Zonlicht model waar het Spectrum nog beter is verdeeld voor een algemeen groeibeeld.

Full Spectrum (rood en blauw)

Zonlicht Wit

Veranderende lichtbehoefte per levensfase

Waar je ook aan moet denken bij het kiezen van de juiste LED kweeklamp, is dat de lichtbehoefte van een plant verschilt per stadium van de levenscyclus. Grofweg heeft een plant vooral blauw licht nodig om te kunnen groeien en rood licht om te kunnen bloeien. Er bestaan uiteenlopende visies bij de verschillende led merken als het gaat om het kleurenspectrum. Er zijn merken die ervoor kiezen om in te zoomen op de kleuren blauw en rood en hun kweeklampen dus vooral met blauwe en rode diodes (led’s) uit te rusten. De gedachte daarbij is dat een plant vooral blauw en rood nodig heeft voor fotosynthese en dat het daardoor verstandig is als een kweeklamp vooral blauw en rood licht uitstraalt. Wanneer je deze lampen aanzet zullen ze een voor het oog paars licht geven.

Er zijn echter ook geleerden die ervan overtuigd zijn dat een plant zich het beste kan ontwikkelen wanneer het een spectrum toegediend krijgt waarin alle kleuren vertegenwoordigd zijn. De uitleg daarbij is dat een plant weliswaar vooral blauw en rood licht gebruikt voor fotosynthese, maar dat andere kleuren ook bijdragen aan de ontwikkeling van de plant, bijvoorbeeld bij de aanmaak van hormonen. Bij deze visie wordt de zon vaak als referentie gebruikt. Want, als planten in de vrije natuur al miljoenen jaren zijn geëvolueerd onder het licht van de zon, dan zal het spectrum van de zon toch wel het allerbeste zijn voor de plant? LED kweeklampen die van deze visie gebruikmaken geven daarom een wit/geel licht wanneer ze ingeschakeld zijn.

En dan zijn er ook nog merken die led kweeklampen maken die zich speciaal richten op een bepaald stadium in de levenscyclus van de plant. Daarbij kun je denken aan een lamp die overwegend blauw licht geeft voor planten die alleen maar hoeven te groeien of een lamp die overwegend rood licht geeft en daarmee vooral nut heeft tijdens de bloeifase

De spectrumgroepen:

Groei
Kweekampen met een groeispectrum geven overwegend blauw licht en zijn eigenlijk alleen geschikt voor planten die alleen maar moeten groeien en niet hoeven te bloeien. Het groeispectrum is daarmee ook uitermate geschikt om jonge plantjes mee op te kweken.

Bloei
Kweeklampen met een bloeispectrum geven overwegend rood licht en zijn vooral bedoeld om maximale bloeikracht over te brengen op de plant. Lampen met een bloeispectrum hebben dus pas later in de levenscyclus van de plant echt nut en zijn uitermate geschikt om extra bloeikracht te geven in de bloeifase.

Full Cycle
Full Cycle led kweeklampen zijn geschikt voor de gehele levenscyclus van de plant en zijn uitgerust met voornamelijk blauwe en rode LED’s. Deze kweeklampen geven een voor het oog paars licht. In sommige gevallen zijn deze kweeklampen uitgerust met verschillende standen, waarmee je het spectrum toch iets meer af kunt stemmen op groei of bloei.

WIT

Alle Spectrums (inclusief Groen en Geel) verdeeld

Welke lamp heb ik nodig voor mijn kweekruimte?

De lamp die je nodig hebt is afhankelijk van de ruimte, meet daarom de vloer op. De lengte maal de breedte staat gelijk aan de hoeveelheid m2. De beste resultaten haal je vanaf 40 á 50 watt per vierkante meter dus zoek daar je LED groeilamp ook op uit.

Hoe hoog hang ik een LED Groeilamp boven het gewas?

Onderstaande gegevens zijn aanbevelingen en en kunnen per type plant weer anders zijn. Het aantal aanbevolen centimeters is gemeten vanaf de bovenkant van de plant.

  • Zaaien/ontkiemen: +/- 70 CM

  • Voortgroei: +/- 70 tot 100 CM

  • Groei: +/- 45 tot 100CM

  • Bloei: +/- 25 tot 50 CM

Hoe lang moet een LED Groeilamp aan staan?

Een aparte knop voor groeien en bloeien is niet op iedere lamp aanwezig, maar dit is ook niet per se nodig. Het is wel aan te raden om met een externe timer (of de timer te gebruiken in de lamp - indien aanwezig) te werken, zodat deze tijden worden nagestreefd voor een optimaal groeiresultaat.

  • Zaaien/ontkiemen: 18 uur aan, 6 uur uit (donker) - eventueel 20 om 4

  • Voortgroei: 18 uur aan, 6 uur uit (donker) - eventueel 20 om 4

  • Groei: 18 uur aan, 6 uur uit (donker)

  • Bloei: 12 uur aan, 12 uur uit (donker)

Welke groeiomstandigheden zijn belangrijk?

Naast een goede LED Groeilamp zijn er een aantal factoren die enorm van belang kunnen zijn bij de groei en bloei van een plant (of bloem). De temperatuur, de luchtvochtigheidsgraad en de luchttoevoer hebben directe uitwerkingen op de fotosynthese van de plant. De perfecte temperatuur zit tussen de 23 en 30 graden celcius. Voor wat betreft de luchtvochtigheid adviseren wij 50% en 70% aan te houden, waarbij gebruik wordt gemaakt van een luchttoevoer en luchtafvoer die in belans is. PH-waardes verschillen sterk per plant, maar in de meeste gevallen kun je volstaan met een waarde die ligt tussen de 6 tot 6,5 Ph.

Voordelen van kweken met LED

Kweken met LED lampen heeft naast energiebesparing en de lange levensduur nog een aantal zeer grote voordelen. Omdat er slechts beperkt warmte wordt gegenereerd is het kweken met led lampen geheel brandveilig, wat bij traditione kweeklampen altijd een heikel punt is. Hierdoor kun je met LED kweeklampen tot vlak boven het gewas belichten, zonder degeneratie of verbranding van het bladerdek en de planttoppen. Andere voordelen zijn dat er geen dure schakelapparatuur, ventilatie- en koelsystemen nodig is. Maar misschien is het mooiste nog wel dat de planten er onder goede LED lampen veel gezonder en vitaler bijstaan in vergelijking met HPS belichting!

Hoe werkt dat nou, zo'n Groeilamp?

We hebben onlangs ook geschreven over de exacte wetenschap achter LED groeiverlichting, maar dat gaat voor nu misschien wat te ver. Het grote verschil met ouderwetse HPS of natriumlampen zit 'm in het licht spectrum. Dit licht spectrum uit zich in de waarde PAR. De hoeveelheid PAR zegt iets over de fotosynthese, hoe meer PAR hoe meer fotosynthese en hoe beter de plant kan groeien en bloeien.

Licht-spectrum van een LED Groeilamp (zie pagina werking en spectrum)

Een LED kweeklamp is vaak standaard voorzien van een 12-band spectrum. Naast de reguliere kleuren rood en blauw beschikken de LED kweeklampen ook over oranje, wit en UV-licht, Infra-rood licht en over ‘flowerboosters’ die zich in het ver-rood spectrum bevinden. Dit maakt het 12-band spectrum tot een full-spectrum.

Voordelen van LED Groeilampen

Ten opzichte van reguliere kweeklampen (HPS natrium), leveren LED kweeklampen een aantal belangrijke voordelen op:

  • Tot 60% stroombesparing

  • Een gezondere groei en bloei van planten en bloemen

  • Minder warmte: Een beter reguleerbare temperatuur in de kweekruimte of kas

  • Langere levensduur van de lampen (tot wel 50.000 branduren)

Let's Grow Home!

© 2017 - 2024 iBought.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel