iBought producten voor Urban Gardening?

Ruimte voor een eigen tuin is er overal! Urban gardening, tuinieren op een balkon, terras, in kleine tuin of op andere vrije vlakken in de stad, is helemaal in. Daarbij staat het plezier om ook op een zeer klein oppervlak groente, kruiden en bloemen te kweken en creatief te tuinieren, op de voorgrond.

Urban gardening is een tuinbouwkundig constructie waarbij stad en land elkaar ontmoeten. Tot het midden van de 19e eeuw bedorven groenten en fruit snel bij gebrek aan vervoermiddelen en vershoudproducten. Om deze reden was het noodzakelijk dat groenten en fruit dicht bij de stad werden verbouwd. Hierdoor ontstonden veel kwekerijen en stedelijke markten.

Door de opkomst van de verstedelijking, landbouw en tuinbouw industrie en een betere economie, verdwenen langzaam de tuinen uit de stad.

Gelukkig is Urban gardening terug van weggeweest en dé tuintrend binnen de steden!

Urban gardening, ook wel stadslandbouw genoemd, is de praktijk van het verbouwen van planten, groenten, kruiden en soms zelfs het houden van dieren in stedelijke omgevingen. Het is een vorm van tuinieren die plaatsvindt in beperkte ruimtes, zoals op balkons, daken, binnenplaatsen, gemeenschappelijke tuinen en andere kleine stedelijke gebieden.

Urban gardening heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen vanwege verschillende redenen, waaronder:

  1. Voedselzekerheid: Stadslandbouw stelt mensen in staat om zelf voedsel te verbouwen, zelfs in een stedelijke omgeving waar traditionele tuinen en landbouwgrond schaars zijn. Het bevordert voedselzekerheid en vermindert de afhankelijkheid van externe voedselbronnen.

  2. Milieubewustzijn: Door zelf voedsel te verbouwen in stedelijke omgevingen, kunnen mensen bijdragen aan duurzaamheid en het verminderen van voedseltransport over lange afstanden. Urban gardening moedigt ook het gebruik van organische teeltmethoden en het verminderen van het gebruik van schadelijke chemicaliën aan.

  3. Gemeenschapsopbouw: Stadslandbouw kan gemeenschappen verbinden en sociale interactie bevorderen. Gemeenschappelijke tuinen en gedeelde ruimtes bieden een gelegenheid voor mensen om samen te werken, kennis te delen en relaties op te bouwen.

  4. Groene ruimtes en esthetiek: Urban gardening draagt bij aan het vergroenen van stedelijke omgevingen. Plantenbakken, verticale tuinen en bloembedden kunnen stedelijke gebieden verfraaien en een aangename omgeving creëren.

  5. Gezondheid en welzijn: Tuinieren heeft positieve effecten op fysieke en mentale gezondheid. Het verbouwen van je eigen voedsel kan mensen stimuleren om gezondere voedingskeuzes te maken en te genieten van verse, biologische producten.

Er zijn verschillende vormen van urban gardening, variërend van kleine verticale tuinen en containertuinen tot gemeenschapstuinen en daktuinen. Het is een flexibele en aanpasbare manier om groen toe te voegen aan stedelijke omgevingen en mensen in staat te stellen contact te maken met de natuur, zelfs in een stedelijke omgeving.

 

Het idee om tuinieren terug te brengen binnen de stedelijke omgeving heeft al voor talrijke projecten gezorgd. Een absolute hoogtepunt is de High Line Park in New York. Een onbruikbaar liggend goederenspoor is stap voor stap omgetoverd tot een een van de mooiste parken van de stad. Andere steden als Parijs, Munchen en Wenen volgden het voorbeeld en brachten stad en natuur samen.

Tegenwoordig is het om economische reden niet meer noodzakelijk om groentetuinen binnen de stedelijke omgeving te verbouwen. Het heeft plaats gemaakt voor ontspanning, bewustwording en het samenbrengen van mensen. Zo ook de stadsmoestuin 'Charles' in Wenen. Jaarlijks wordt er op 2000 m2 een tuin ontwikkeld en gebouwd waar duizenden groenten, fruit en kruiden worden geteeld in tientallen kweekbedden dat voor een groen spektakel zorgt.

Start in het voorjaar met Urban gardening

Wie begint met het kweken van zijn eigen groenten, zet de potjes al gauw op de vensterbank of in de serre. Je zult merken dat de opbrengst niet veel zal zijn, groenten hebben namelijk veel licht, zuurstof en een gezonde bodem nodig. Zet ze daarom buiten en geef ze lange dagen vol lentezon! Begin in maart met het zaaien van tomaten, paprika, aubergine en artisjok.

Een goede bodem is essentieel voor een gezonde groei van je groenten. Het zorgt ervoor dat naast een kwalitatieve en hoge opbrengst, ook de wortels goed kunnen wroeten en ze beter bestand zijn tegen ziekten.

Kan je echt niet wachten? Radijs kan al vroeg in het jaar gezaaid worden. Gebruik hiervoor een handige kweektafel (met deksel) en oogst in lente je eigen gekweekte groente!

De voordelen van Urban gardening

Een eigen groentetuin, groot of klein, betaalt zich altijd uit. Lees hier alle voordelen:

  • Bij eigen verbouwde groente komen er geen bestrijdingsmiddelen aan te pas. Lekker biologisch!

  • Ook groenten die zeldzaam zijn of duur in aanschaf kan je makkelijk verbouwen. Op deze manier eet je lekker en voordelig.

  • Vers uit de tuin smaakt altijd beter! Zo zijn tomaten voller van smaak dan de tomaten die uit een supermarkt komen en hebben kruiden een sterkere aroma.

  • Daarnaast is het een fantastische ervaring om je eigen groenten en kruiden te kweken!

Urban gardening - goed voor mens & mileu!

Ook voor de medemens, natuur en milieu heeft Urban gardening een positief effect:

  • De stadse omgeving van steden worden visueel versterkt en het verbetert de kwaliteit van de lucht.

  • Ook zijn planten, groenten en kruiden een ideale voedingsbron voor bijen, vlinders en andere insecten.

  • Eigen geteelde groenten en kruiden zijn duurzaam en stoten geen Co2 uit.

  • Wanneer je materialen als pallets of bloembakken gebruikt, is het verstandig om duurzame bodems en kunstmest te gebruiken. Op deze manier doe je de aarde ook een groot plezier!

  • Urban gardening brengt mensen in de stad samen.

Tips voor Urban gardening

  • Tuingrond met de juiste voedingsstoffen is van cruciaal belang voor je planten en groenten zoals plantaardige meststoffen. Het zuurstofgehalte in deze grond heeft een positieve werking op de groei van de planten en daardoor kun jij optimaal genieten!

  • Wanneer je wilt verbouwen in potten en bakken, kies je voor hoogwaardige potgrond. Dit zorgt ervoor dat het de juiste verhouding heeft tussen voedingsstoffen en een goede waterafvoer.

  • Plantenbakken van klei slaan water op, zorg voor een goede waterafvoer om te voorkomen dat je planten gedrenkt raken.

  • Wil je zeker weten dat je planten niet te veel water in de bodem hebben zitten? Er bestaan handige tools die dit voor jou in de gaten houden. De zogeheten 'bodemvochtigheidssensor' is daar een voorbeeld van.

  • Hoe dichterbij een buitenmuur, hoe warmer de plek is. Hier kan je goed gebruik van maken wanneer je planten en groenten hebt die veel warmte en zonlicht nodig hebben. Plaats ze dan zo dicht mogelijk bij de muur.

© 2017 - 2024 iBought.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel