Sorteer op

Een bodemanalyse geeft je een inzicht in de status van jouw grond

Met deze Grondtestkit test uw grond voor een gezonde tuin! Om de grond te testen in tuinbedden waar u struiken, vaste planten, groenten of fruit gaat planten, graaft u eerst 10 cm af met een troffel en neemt u op dat niveau een monster. Neem voor gazons, éénjarige planten en kamerplanten een monster van 5 – 8 cm onder het grondoppervlak. Eenvoudig systeem om uw grondmonsters voor te bereiden. Vergelijk uw testresultaten voor pH, N (stikstof), P (fosfor) en K (kalium) afzonderlijk met de meegeleverde kleurentabel. 

Waarom je grond laten testen?

 Je kunt met het blote oog niet zien of je grond gezond en vruchtbaar is. Door de grondtest weet je precies hoe het is gesteld met de bodem van je tuin. En wordt het een stuk makkelijker om mooie planten te laten groeien en je gazon sterk en gezond te houden. Onze tuinspecialist staat voor je klaar met tips en advies. Denk aan:

  • Kunnen je planten extra voeding gebruiken?

  • Is het nodig om kalk te strooien en hoeveel?

  • Hoe en waarmee kan je de grond het beste bewerken?

Uw bodemmonsters voorbereiden

Neem voor het gazon, éénjarige planten en kamerplanten het grondmonster 5 – 8 cm onder het oppervlak. Voor vaste planten (met name heesters, groenten en fruit), moet het monster 10 cm diep worden genomen. Raak de grond niet met uw handen aan. Test op verschillende plekken, aangezien de grondsamenstelling vaak niet overal hetzelfde is door eerdere teelt, onderliggende verschillen in de bodemlaag of een bijzondere omstandigheid ter plekke. Het verdient de voorkeur om afzonderlijke tests uit te voeren met meerdere monsters van verschillende plekken in plaats van de monsters met elkaar te mengen. Plaats uw grondmonster in een schone container. Verdeel het monster met een lepel en laat het op natuurlijke wijze drogen. Dit is niet essentieel, maar het maakt het werken met het monster gemakkelijker. Verwijder eventuele kleine steentjes, organisch materiaal zoals gras, onkruid of wortels en harde kalkdeeltjes. Verkruimel het monster vervolgens en meng het goed.

Grondtestkit

1. Doe de droge verkruimelde aarde in een reageerbuis

2. Voeg de pH-testoplossing toe tot de 2,5 ml. markering. Sluit de buis af met het dopje.

3. Schud het buisje goed.

4. Zet het buisje neer en laat het ongeveer 5 minuten rusten.

5. Vul de kleine buisjes met de  heldere vloeistof  (zo min mogelijk bezinksel

6. Voeg voor de verschillende tests de kleine buisjes en gebruik per test de bijgeleverde test vloeistof

7. vergelijk deze met de bijgeleverde kleuren analyse

De pH van uw bodem verhogen of verlagen

Het verhogen en verlagen van de pH is geen exacte wetenschap en de meeste planten hebben een redelijk brede tolerantie binnen 0,5 pH-punt boven en 0,5 pH-punt onder de ideale pH waarde. Raadpleeg de pH-voorkeurlijst en u zult zien dat het merendeel van alle planten het goed kan redden op een pH van rond de 6,5. Sommige planten hebben een alkalische grond nodig en sommige een zure grond. Het veranderen van de pH kost tijd, dus verwacht geen snelle veranderingen. Werk gestaag naar een ideale waarde toe om uw plant de ideale omstandigheden te kunnen bieden. Grondtestkit

De pH van de bodem aanpassen

De pH kan worden aangepast om meer geschikte groeiomstandigheden te bieden voor de verschillende planten die u wilt kweken. U kunt er ook voor kiezen de pH van de grond te laten zoals die is, en planten te selecteren die passen bij de gemeten pH waarde. Zodra u uw pH-waarde heeft gemeten, kijkt u op de onderstaande pH-voorkeurslijst (of zoekt u deze waarde op internet) voor de ideale pH-waarde van uw gazon, planten, bomen, struiken, groenten of fruit. Als uw pH-waarde aanzienlijk verschilt van de aanbevolen niveaus, moet u de pH van uw grond aanpassen. U kunt de pH op elk moment van het jaar corrigeren, maar de beste periode is om in de herfst te beginnen en de voortgang in de lente te controleren. Producten om de pH-waarde te verhogen zijn kalksteenproducten en gehydrateerde kalk. Producten om de pH-waarde te verlagen zijn ijzersulfaat en aluminiumsulfaat. Deze producten zijn verkrijgbaar in gespecialiseerde tuinwinkels.
Waarschuwing: voeg nooit kalk en kunstmest tegelijk toe. Begin met kalk. Wacht minimaal 1 maand voordat u meststoffen toe gaat voegen. Test opnieuw 1 maand na het aanbrengen van de meststoffen.

Aanbeveling voor meststoffen

Er moeten voldoende reserves aan plantenvoeding in de grond beschikbaar zijn voordat groenten worden geplant, een zaad- of bloembed wordt voorbereid, een gazon wordt ingezaaid of struiken en bomen worden geplant. Om eventuele tekortkomingen te verhelpen dient u meststoffen toe te voegen gebaseerd op uw testresultaten. U kunt producten kopen in een gespecialiseerde tuinwinkel om de niveaus van N, P en K te verhogen.

Reiniging en opslag

Het is belangrijk om alle reageerbuisjes en het filterapparaat onmiddellijk na elke test in warm zeepwater uit te spoelen. Goed uitspoelen en wachten tot de buisjes en het filterapparaat droog zijn. De kit moet in een schone en droge omgeving worden bewaard, bij voorkeur in een afgesloten container. Zorg ervoor dat alle flesjes goed gesloten zijn en dat de opslagomstandigheden niet onderhevig zijn aan extreme hitte of kou. Na opening moeten de vloeistoffen en het poeder binnen een periode van twaalf maanden worden gebruikt. Het filterpapier moet droog blijven!

Veiligheid en Hygiëne

Alle vloeistoffen en poeders zijn veilig bij correct gebruik. Buiten het bereik van kinderen en dieren houden, en zorg ervoor dat u uw handen na elke test grondig wast. In het geval dat de vloeistof of het poeder wordt ingeslikt, veel water drinken en direct medisch advies inwinnen. Houdt de vloeistoffen en poeders uit de buurt van eten en drinken.

Deze Grondtestkit  is een betrouwbare partner voor elke tuin. Deze Grondtestkit geeft je een betrouwbaar en duidelijk beeld inzake de pH-waarde en de N-P-K verhouding in de bodem. De set werkt op basis van kleur vergelijking. Hierdoor kan je individueel de grond vergelijken op Stikstof (N), Fosfor (P), Kalium (K) en pH-waarde.

Wanneer test je de grond met deze Grondtestkit:

Voordat je een tuin gaat maken is het van belang om de situatie van de grond te weten. Welke voedingsstoffen zijn er voldoende, teveel of te weinig?? Wat is de pH-waarde. Ook gedurende het groeiseizoen kan het van belang zijn om de waardes van jou tuin te meten. Hierdoor kan je zonodig bijsturen of bepaalde planten juist wel, of juist niet in je tuin zetten. Het kan achteraf veel ellende schele als je vooraf weet wat de toestand van de bodem in je tuin is. Met deze grondtestrit is dit eenvoudig, snel en goedkoop te testen. Het scheelt veel geld voor een uitgebreide bodemanalyse en je plantkeuze zal hierdoor beter en verantwoord zijn. Passend bij de aanwezige bodem waardes.

© 2017 - 2024 iBought.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel