Kip het meest leuke en veelzijdige circulaire dier! 

Kringloop en circulair bezig zijn wordt door de overheid vooral gestimuleerd door de inzet van een gescheiden afval systeem. Maar het kan ook anders…

Je wilt graag een huisdier, maar twijfelt nog over welk soort. Katten en honden zijn hartstikke leuk, maar doordat ze allebei vlees nodig hebben, zijn het niet de meest duurzame huisdieren die je in huis kunt halen. Hecht je veel waarde aan duurzaamheid en wil je dat je huisdier de CO2-voetafdruk van je huishouden zo min mogelijk vergroot? Neem dan kippen!

Want elke kip eet iedere dag 175 gram van uw GFT-afval op. Ze zijn niet kieskeurig en eten vrijwel alles wat van tafel komt en meer. Dus kliekjes van de maaltijd kunnen zo door naar het kippenhok. De volgende ochtend ligt er weer een lekker vers eitje op je te wachten in het hok. Een duurzame kringloop op kleine schaal.  Het gevoel dat je voedsel wat over datum is moet weggooien is verleden tijd! Het verdroogde broodje, de restjes van de chinees, maar ook het tuinafval wordt als een viergangen diner ontvangen door jouw nieuwe “verenvrienden”.

Afvalverwerking door de GFT kip

In tijden dat steeds meer gemeenten overgaan op een systeem waar betaald moet worden voor elke kilo afval, is dit een mooie oplossing om de hoeveelheid plantaardig organisch afval in de groene container te verminderen. Een kip is goedkoop in aanschaf en in onderhoud. De grootste, eenmalige investering is die van het kippenhok. Daarna levert het alleen maar geld en lekkere eitjes op. En als je het over je hart kunt verkrijgen dan kun je na een jaar of drie de kip laten slachten en kun je genieten van een lekker stukje scharrelvlees. 

Er zijn zelf voorbeelden van Gemeenten die de inzet van een kip als huisdier stimuleren. De gemeente Gooik in België heeft zelfs ieder gezin een kip cadeau gedaan. Meer dan duizend gezinnen, maar ook scholen en bejaardentehuizen hebben daar al kippen in de tuin. De hoeveelheid GFT-afval in de gemeente is daardoor met de helft verminderd en er wordt zo €32.000 per jaar bespaard op ophaal- en verwerkingskosten. Een project dat gevolgd kan worden. Al zal het in een stedelijke omgeving iets lastiger zijn dan voor plattelandsgemeenten.

Kippen thuis houden is men wel gewend maar je zou ook kunnen denken aan restaurants scholen verzorgingshuizen en bedrijfskantines die op die manier een steentje kunnen bijdragen aan een stuk duurzaamheid na de lunch of diner. Voor ouderen en kinderen is het ook nog eens vermakelijk om naar te kijken..

Kippen houden is simpel en eenvoudig en je hebt er niet veel kennis over nodig. Een kip heeft wel wat ruimte nodig. Naast een hok of nachtverblijf heeft de kip ook een ren of tuin nodig om te scharrelen. Kippen zijn ho(n)kvast wat betekent dat ze elke avond weer terugkeren naar het nachthok als ze gewend zijn, en ze leggen daar ook het eitje voor je klaar.. In een gemiddeld Nederlands achtertuintje is het goed mogelijk kippen te houden. Met een kleine afscheiding blijven ze makkelijk op het eigen terrein mits er natuurlijk wel genoeg te scharrelen valt..En wil je ze niet in de tuin laten rondlopen dan kan je eenvoudig met een kippen net set een mooie scharrelruimte creëren. Wil je ze meer “afgehekte” ruimte geven naast je nachthok dan kan je met een kippen net set een uitloopren creëren om het te bescharrelen oppervlakte meer te vergroten.

In het algemeen geldt: hoe kleiner de kip, des te minder ruimte deze nodig heeft. Kies dus een geschikt ras. Hokken kun je in alle soorten en maten kopen of zelf maken.

Ben je bang voor bedreiging van jouw nieuwe pluimvee kroost dan zijn er handige systemen in de verkoop. Met een automatische kippendeur zitten de beestjes goed achter slot en grendel als de nacht in treed. Kippen gaan namelijk altijd rond zonsondergang op stok en zullen dan zelf terug gaan naar het nachthok. Een automatische kippendeur beschermt de kippen tegen roofdieren en ongenodigde gasten in het kippenhok. De automatische hokopener zorgt ervoor dat het nachthok van

de kippen volledig wordt afgesloten in de avond en wordt geopend in de ochtend. Met timerfunctie of lichtgevoeligheid sensor bepaal je zelf wanneer ze weer lekker kunnen scharrelen.  Je hoeft bovendien niet door weer en wind naar buiten om het hok open of dicht te doen. En als je hanen hebt bepaal je zelf wanneer de brave borst zijn zangkunsten kan gaan uitvoeren. Zolang het nachthok donker is en de deur is dicht zal de haan het gekukel kunnen uitstellen. Ben je een paar dagen van huis, geen probleem. Een scharrelkip is prima is staat genoeg voedsel in de natuur te vinden maar moet je of wil je toch bijvoeren dan is de automatische feeder een uitkomst. De kip als huisdier levert dus niet veel beperkingen op in vrijheid van leven en dat vinden we ook belangrijk.

Kippen zijn gemakkelijke onkruid en insecten eters. Kippen zijn omnivoren en zullen dus ook vlees eten, wanneer ze de kans krijgen. Dat betekent echter niet dat je ze biefstuk of karbonaadjes hoeft te voeren. Kippen foerageren door je tuin en vinden van alles. Je hoeft je geen zorgen te maken over insectenplagen, want iedere mier, kever en pissebed wordt opgegeten. Voordat je aan kippen begint, moet je wel goed inventariseren of dat bij je past. Want deze afvalverwerkingsfabriekjes hebben natuurlijk wel wat aandacht nodig. Af en toe een beetje kletsen met de dames, bijvoeren indien nodig en het hok schoonmaken. Maar dit wordt wel echt beloond! Je hoeft nooit meer na te denken welk biologisch ei je gaat zoeken in de supermarkt. Los van de smaak is jouw “eerlijke” eitje veel meer waard als de prijs van het duurste supermarkt ei. Want wat is nu duurzamer dan een vers eitje bij het ontbijtje van je eigen huiskippen? Je weet zelf hoeveel ruimte je huisdieren hebben om rond te scharrelen en dat je ze alle liefde van de wereld geeft. Je hoeft je dus nergens schuldig over te voelen.

Kopen of uitbroeden? Een jonge vitale kip kost al snel rond de 15,00 euro maar je weet eigenlijk nooit wat je hebt gekocht omdat het geboorteregister natuurlijk ontbreekt. Daarnaast weet je ook niet welke ziekten of gebreken je binnenhaalt en of jouw “verenvriend” uberhaupt eieren gaat leggen omdat deze al veel te oud is. Om maar niet te spreken van de aanschaf van kippen die achteraf blijken hanen blijken te zijn. Aanschaf van een goede kip is dus best lastig. Maar de oplossing is eenvoudig en leuk..Zelf eitjes uitbroeden met een broedmachine. Voor kinderen en ook volwassenen is dit proces leuk en zeer leerzaam. Optimale betrokkenheid bij de natuur en het ontstaan ervan. Het proces duurt doorgaans rond de 21 dagen en daarna zal het kuikenkroost jou als moederkloek gaan zien. Het uitbroeden kan met een moderne  broedmachine erg eenvoudig zonder ingewikkelde kennis van broedprocessen. Broedeieren zijn afhankelijk van het ras tussen de 0,50 en 1,00 per stuk.   

Dus je zoekt de broedeieren van jou gewenste pluimvee soort en schaft een broedmachine aan. Vanaf 37,95 voor een kleinere broedmachine en 10 broedeieren heb je de kosten er al ruimschoots uit als je 4 kippen zelf opfokt. En hoe leuk zijn die pluizenbollen…Met kuikens uitbroeden creëer je naast het gemak en de kosten ook gewenst gedrag. Door zelf kuikens op te fokken worden de kippen veel tammer en kun je ze ook gewenst gedrag aanleren zodat ze alleen scharrelen bij jou in de tuin en aanhankelijker zijn. Natuurlijk kies je een huisdier niet alleen met het oog op het duurzaamheidsaspect; ze moeten ook gewoon leuk zijn. Gelukkig zijn kippen heel leuk. Wanneer je ze jong aanschaft, zijn ze makkelijk tam te maken. Ze zitten dan graag op schoot, eten uit je hand en volgen je door je tuin. Net puppy’s met vleugeltjes dus!

Kortom; Kip… het meest leuke en veelzijdige circulaire dier!

Klik hier voor een overzicht van onze machines https://youtu.be/zH6CeRzxwg4

Broedmachines  https://www.ibought.nl/c-4327630/broedmachines/

Kippenluik/Automatische Kippendeur  https://www.ibought.nl/c-5381511/dierenbenodigdheden/

Kippennet Set  https://www.ibought.nl/c-5381511/dierenbenodigdheden/

Kippen bij de Gemeente Gooik: https://www.hln.be/gooik/na-15-jaar-kippenactie-kukeleku-al-meer-kippen-verkocht-in-gooik-dan-dat-er-inwoners-zijn-en-het-gft-afval-is-meteen-ook-meer-dan-gehalveerd-br~a63546c4/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

© 2017 - 2024 iBought.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel