artikelen per pagina
Sorteer op
    1 - 9 van 12 resultaten
  • 1
  • 2

Hoe wordt tomaten correct geplant?

Plant tomaten indien mogelijk op zonnige plaatsen in de tuin en bij huismuren. Hier zijn ze warm en beschermd tegen wind en regen. Ideaal is een overdekte standplaats of een broeikas voor tomaten met een dak dat de planten van drie kanten beschermt. Ook kweken in grote potten op het balkon, terras of in de tuin is mogelijk. Tomaten houden van diepe en warme grond, indien mogelijk met veel verrotte compost.

Als u tomaten wilt zaaien, moet u dat aan het begin van het jaar binnen doen. De zaden hebben een heldere, warme plaats nodig om te ontkiemen. Kleine kassen voor de vensterbank zijn het meest geschikt. De vroegste datum voor het buiten planten van tomaten is bij mooi weer begin mei. Bescherm de jonge planten echter tegen late vorst, bijvoorbeeld door ze af te dekken met tuinvlies of stromatten, zodat ze niet beschadigd raken door de kou. Meer over het onderwerp Tomaten planten.

 

Hoe wordt de tomaten verzorgd?

Er zijn een paar dingen waarmee u rekening moet houden bij het verzorgen van tomaten. Tomaten hebben houvast nodig. U kunt ze aan palen, latwerk of een tomatenzuil  omhoogtrekken en ze stuk voor stuk weer vastmaken. Bij de verzorging van tomaten is het belangrijk om regelmatig eventuele zijscheuten die tussen de hoofdscheut en de takken ontstaan ​​weg te knijpen (let op: het ras 'Romello' wordt niet weggeknepen). Laat de plant alleen de hoofdscheut over of hooguit een extra sterke zijscheut. Knip steeds meer zijscheuten en oude bladeren af. Verwijder eind juli/begin augustus de top van de plant zodat alle energie beschikbaar is om de vruchten te laten rijpen.

Geef uw tomaten regelmatig water, maar niet te veel (belangrijk voor de verzorging van tomaten). Tomatenplanten verdragen het beste vochtige grond zonder stuwvocht. Mulch (maatregel om vochtverlies uit de plantgrond zo laag mogelijk te houden) de ondergrond met een laag grasmaaisel, zodat de grond minder uitdroogt en de bodemorganismen actief zijn. Zorg ervoor dat de bladeren bij het water geven zo min mogelijk nat worden.

Tomaten bemesten is erg belangrijk als u een goede oogst wilt. De planten hebben veel energie nodig om de dikke, rode vruchten te produceren. Bij het planten kunt u het beste compost of halfverrotte mest in de grond werken. Zo krijgt u de beste resultaten bij het verzorgen van tomaten. Vier weken na het uitplanten kunt u voorzichtig een volledige meststof in het wortelgebied inwerken. U rekent ongeveer 50 gram per plant. Vier weken later kunt u weer bemesten, zolang er geen stalmest is ingewerkt. Bij twijfel kunt u beter minder dan teveel bemesten. Bij het kweken in potten kunt u het beste een langdurige meststof aan de grond toevoegen.

 

Hoe kunnen tomaten gebruikt worden?

In de open lucht kunt u vanaf ongeveer eind juli de eerste tomaten oogsten, teelt u ze in een kas, dan zijn de vruchten een maand eerder rijp. Wanneer de raskleur volledig is ontwikkeld, zijn de tomaten het meest aromatisch en kunnen ze worden geoogst. Daarna kunnen ze op allerlei manieren worden bereid: in salades, als saus, soep of tomatensap. De kleine cherrytomaatjes zijn een populaire, frisse en zoete snack voor jong en oud. Tomatenrecepten zijn net zo divers als de kleur, vorm en grootte van de tomaten! Wat zou bijvoorbeeld pasta zijn zonder tomatensaus, mozzarella zonder tomaten of pizza zonder tomatenpassata?

Standplaast trostomaat

Tomaten staan graag in de volle zon, in ons klimaat kunnen tomaten buiten of in een kas geteeld worden. De meeste tomaten soorten zijn wel gevoelig voor phytophthtora, dit is een schimmelziekte welke de plant aantast. Dit komt door regen op de bladeren en is goed te voorkomen door de tomaten in een kas te houden of een tomatenhoes. Tomaten groeien het best wanneer er voldoende water, licht en voedingstoffen aanwezig zijn. Gebruik daarom goede potgrond of moestuingrond, geef regelamatig water en gebruik een meststof om de planten bij te mesten.

Wanneer kopen en planten

Tomaten planten kunt u het beste kopen vlak voor u ze gaat planten, dit kunt u het beste doen in de maanden april, mei of juni. Het planten van de tomaten zelf is eenvoudig, dit kan zowel in een pot/bak of in de volle grond. Wanneer u ze in een pot of bak plant zorg er dan voor dat deze groot genoeg is, minimaal 10l anders zal de plant niet genoeg ruimte hebben om goede oogst voort te brengen. Bij het planten mag de stam ook een stuk in de grond worden gezet, eveentueel kunt u de onderste bladeren verwijderen zodat deze niet in de grond zitten. De tomtatenplant zal dan vanuit de stam nieuwe wordtels gaan maken waardoor de plant een groter wortelstels krijgt. Let er ook op dat de planten niet te dicht op elkaar staan, ongeveer 4-5 planten per vierkante meter is een goede richtlijn. Na ongeveer 2 maanden zijn de eerste tomaten rijp en kunt u oogsten tot de plant afsterft. De meeste tomaten rassen groeien onbeperkt door tot de temperatuur te laag wordt en er te weinig zonlicht is.

tomaten planten verzorgen

Het verzorgen van de tomatenplant is relatief eenvoudig. De plant heeft graag ruim water en veel zonlicht. Daarnaast is het voor een goede oogst belangrijk om de zijtakken in de oksel van het blad te verwijderen, dit wordt dievem genoemd. Hierdoor zullen er alleen aan de hoofdstam tomaten groeien. Dit is niet perse nodig maar wanneer u de zijtakken laat zitten zal de plant snel heel wild worden, en de tomaten kleiner blijven en langer nodig hebben om af te rijpen. De onderste bladeren kunt u verwijderen onder tot 1 set onder de laatste tros. Wanneer u deze oogst kunt u ook direct de bladeren weghalen, dit stimuleerd de plant om sneller te groeien.

De tomatenplant zal uit zichzelf soms te grote trossen bloemen produceren, u doet er verstandig aan maximaal 6-8 tomaten per tros te laten groeien. Als de plant meer dan produceert kunt u de rest van de tak verwijderen, hierdoor rijpen de tomaten beter en gelijkmatiger af en zijn ze uniformer van formaat.

Geënte en ongeënte tomaten

Naast de verschillende soorten tomaten kunt u ook kiezen voor een geënt of ongeënt tomaat. Bij geënte tomaten word een onderstam gebruikt die goed resistent tegen ziekten is, en hoge productie heeft. Hierop wordt een bepaald ras geënt, waardoor de stammen samen groeien en een plant vormen. Deze heeft dan de goede eigenschappen van de onderstam, en de vruchten van de ras stam. Dit resulteerd in een plant die beter bestand is tegen ziektes en tot 60% meer opbrengst geeft dan de normale variant.

wat heb je nodig om tomaten te laten groeien?

Een tuin of tuinkas, met de benodigde potten, potgrond en voedingstoffen. Natuurlijk tomaten planten of zaden, en een beetje gedult. Na ongeveer 2 maanden kunt u meestal de eerste tomaten al oogsten.

3 tips tomaten telen

  1. Plant de tomaat diep
  2. Gebruik goede grond en geef voldoende water
  3. Houd het snoeien (dieven) goed bij

 

Plant kenmerken

Naamgeving
PlantnummerYAR35609
PlantfamilieSolanaceae
Nederlandse naamTrostomaat
GeslachtsnaamSolanum
Maten
Max groeihoogte400
Bloem en blad
WintergroenNee
BloeimaandMei
BloemkleurGeel
BladkleurGroen
Biodiversiteit
BijvriendelijkJa
Speciale eigenschappen
GrondtypeHumusrijke
GrondvochtigheidVochthoudend en Vochtig
Positie in tuinZon en Tuinkas
GiftigNee
WinterhardNee
VoedingperiodeMaart
Plantdichtheid per vierkante meter3-5
PlanttijdApril
Type tuinTuinkas
Groeiwijze klimplantKlimplant en Kruipplant
Ondersteuning klimplantTouw en Stok
OogsttijdJuli
GroeiwijzeKlimplant en Kruipplant
ZaaimaandenMaart

Bemesting

De trostomaat Solanum lycopersicum houdt van veel water en veel voeding. U kunt hiervoor gebruik maken van een meststof voor algemeen gebruik, een meststof voor moestuin en fruit, vloeibare meststof voor groenten en kruiden of specifiek voor tomaten.

Snoeien en meer

De trostomaat is een gemakkelijk te houden plant in de tuinkas of moestuin. Het is wel aan te raden om de plant te verstevigen met een bamboestok, of met een touw op te binden. Dit voorkomt dat de plant onder het gewicht van de vruchten omvalt.

Daarnaast is het aan te raden maar niet perse noodzakelijk om de plant te dieven. Dieven is het verwijderen van de nieuwe uitlopers die in de oksel van de bladsteel ontstaan. Niet te verwarren met de bloemen en vruchten welke uit het midden van de stam ontspringen. Dieven zorgt ervoor dat de plant uit een stam blijft bestaan en niet vertakt. Dit zorgt ervoor dat er niet te veel vruchten tegelijk aan komen, en de plant niet te wild groeit. Wanneer u dit niet zou doen komen er welliswaar meer tomaten aan maar deze zullen zich minder ontwikkelen, kleiner blijven resulterend in een kleinere minder smaakvolle oogst.

Voor de bestuiving is het bevorderlijk om dagelijks te tikken tegen de vormende bloemtrossen. De trostomaat is een zelfbestuiver met een gesloten bloem, deze wordt dus niet bestoven door insecten maar dit gaat in principe vanzelf. In de natuur zorgt wind voor voldoende beweging maar wanneer u de planten in de kas houdt is het raadzaam om regelmatig te tikken. Wanneer de plant slecht of niet bestuift kunt u dit herkennen aan de bloemen die verdwijnen maar vervolgens geen vrucht gaan dragen.

Zelf zaaien? Dan in maart binnen in huis beginnen met zaaien. Medio mei/juni pas naar buiten.

 

tomaten, standplaats, grondsoort en aanplanten

Vleestomaten staan graag in de volle zon op een warme beschutte plek. De plant houdt niet van regen, of vochtige te vochtige omstandigheden in verband met schimmel. Een tuinkas of tomaten beschermhoes is dus aan te raden voor een succesvolle teelt. Tomatenplanten zijn niet zo kieskeurig wat betreft de grondsoort en doen het eigenlijk altijd wel. Wel is voor een goed resultaat altijd aangeraden om te zorgen voor een luchtig grondmengsel en voldoende voedingstoffen. Hiervoor kunt u gebruikmaken van een pot- of aanplant-grond geschikt voor de moestuin. En daarnaast een vloeibare of vaste organische mestsstof geschikt voor groenten en kruiden. Deze vind u bij onze potgrond, bemesting en bodemverbeteraars.

Verzorging en onderhoud vleestomaten

Tomatenplanten in het algemeen zijn gemakkelijk te verzorgen en onderhouden. Als tomatenplanten gewoon hun gang laat gaan zullen ze gewoon tomaten produceren, maar al snel wild door elkaar groeien. Daarnaast tomatenplanten de neiging (te)veel bloemen te produceren. Hierdoor volgroeien niet alle tomaten aan de tros en rijpen ze ongelijkmatig af. Zie hieronder meer informatie over het snoeien en verzorgen van de ananas-tomatenplant.

© 2017 - 2024 iBought.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel