Sorteer op

1. De juiste voorbereiding: zo worden zoete aardappels voorgekweekt

Als de zoete aardappel als voedingsgewas wordt gekweekt, hebben de zoete aardappels een zonnige en beschutte standplaats nodig. De bodem moet los, vruchtbaar en voedingsrijk zijn. Een zware kleibodem wordt met zand en compost verbeterd. Een te zanderige bodem is weliswaar goed los, maar is te arm om te kweken. Deze worden met veel compost verbeterd. Om een goede oogst van zoete aardappels te verkrijgen, kunnen de knollen in kisten of grotere potten onder glas worden geteeld. U kunt ze vóór maart inleggen, zodat ze in lichte ruimtes bij gematigde temperaturen kunnen ontkiemen. Over het algemeen loont het zelden de moeite om zoete aardappelen te zaaien. Slechts enkele zaden ontkiemen en de kweektijd is zeer lang. Daarom worden zoete aardappels ofwel uit de knol geteeld ofwel rechtstreeks aangeplant.

 

2. Het optimale tijdstip: Nu kunnen de zoete aardappelen in de volle grond geplant worden

Zoete aardappels zijn afkomstig uit Midden-Amerika en werden door de Spanjaarden in de 15e eeuw naar Europa gebracht. Ze houden daarom van warmte en zijn gevoelig voor koude in onze breedtegraden. Buiten planten is pas aan te raden na het laatste vorstgevaar rond half mei. In milde wijnbouwgebieden kunnen ze al in april worden uitgeplant.

 

opletten bij vorst

Als de weersvoorspellingen na het planten nog een vorstperiode voorspellen, is het raadzaam de pas geplante planten af te dekken met een beschermhoes of vliesdoek. Zoete aardappels in kuipen moeten voor de zekerheid weer in de beschutte kweekplaats (woning, kas) worden gezet.

 

3: De ideale standplaats: Hier voelen de zoete aardappels zich het prettigst

Zoete aardappels houden van een warme beschutte plaats en een vruchtbare grond. Gewoonlijk duurt de teelt één seizoen, zodat de teelt van zoete aardappelen in een zonnige verhoogde kweekbak de moeite waard is.

 

Zoete aardappelen in een verhoogde kweekbak planten

Door de verhoogde positie in de verhoogde kweekbak warmt de grond sneller op en door het te vullen met voedzame compost is ook de toevoer van voedingsstoffen gewaarborgd. Bovendien wordt overbewatering van de bodem vermeden omdat het water naar beneden kan wegvloeien. Ook kunnen zoete aardappels worden geteeld in een geventileerde kas of een broeibak. De knollen worden op een afstand van ongeveer 40 cm op een handbreedte van elkaar in de grond geplaatst. Hetzelfde geldt voor potplanten, maar die moeten zo diep worden geplant dat de kluit gelijk ligt met het grondoppervlak. Geef de zoete aardappels na het planten water en zorg ervoor dat de grond gedurende de hele teeltperiode gelijkmatig vochtig blijft. Maandelijks bemesten met hoornspaanders tot de oogst in de herfst. Wanneer de bladeren geel worden, zijn de zoete aardappels klaar om geoogst te worden. Ze worden voorzichtig uitgegraven met een spitvork. Na het schoonmaken kunnen de knollen worden verwerkt of op een koele, donkere plaats worden bewaard.

 

Zoete aardappelen in een pot planten

Stadstuinders kunnen zoete aardappels op het balkon in potten of bakken kweken. Grotere potten, emmers of bakken met een waterafvoer in de bodem zijn geschikt voor de teelt. Als substraat wordt voedingsrijke moestuingrond gebruikt. Regelmatig water geven en maandelijks bemesten zijn de begeleidende verzorgingsmaatregelen gedurende de zomer. Sieraardappelrassen zijn populair in balkonbakken en als seizoensbeplantingen. Hun verzorging verschilt nauwelijks van die van andere balkonplanten. Het zijn blikvangers met kleurig gebladerte en overhangende scheuten. Met deze tips zal de exotische knol het beste gedijen in uw tuin Decoratief en veelzijdig te gebruiken – dit is hoe zoete aardappelen (Ipomoea babatas) kunnen worden omschreven. Botanisch gezien behoort de plant tot de familie van de winde en heeft hij niets gemeen met de echte aardappel, afgezien van zijn afkomst uit Midden- en Zuid-Amerika. Zoete aardappelen, die gevoelig zijn voor vorst, zijn eenjarige planten die vaker als sierplant dan als gewas worden geteeld. Talrijke variëteiten sieren bloemperken en balkontuinen met hun klimopachtige en meestal kleurrijke gebladerte. Als groenteplant wordt bijzondere waarde gehecht aan de smakelijke en voedingsrijke knollen in de ondergrond, bekend als bataten. De eetbare wortelknollen kunnen tot 30 cm lang worden en zelfs enkele kilo's wegen.

De soort „Beauregard Improved“ is zeer robuust en resistent tegen ziektes en levert ook in een middeneuropees klimaat een grote oogst op. De aardappel heeft dus een warm zonnig klimaat nodig. De typische zoete smaak heeft de aardappel door het hoge suikergehalte dat het bevat. De zoete aardappel is geen familie van de aardappels maar behoort tot de windefamilie. Het heeft eigenlijk meer overeenkomsten met de wortels en wordt dan ook wel tot de wortelgroenten gerekend.

Oorspronkelijk komt de zoete aardappel uit Midden-Amerika. Al in de tijd van Columbus werd de soort door de autochtonen verbouwd en op verschillende manieren bereid.

De onregelmatig gevormde knollen vormen gedurende de zomer talrijke dochterknollen die u in de herfst kunt oogsten. Bovendien hebben de planten ook nog een sierwaarde omdat de plant prachtige hartvormige bladeren heeft en roze gekleurde bloemkelken.

 

Gebruik

Een zoete aardappel is net zo veelzijdig als een gewone aardappel. Ze kunnen gekookt, gepureerd, gebakken, gebraden of gegrild worden. Ze smaken in de soep net zo goed als in een dessert. En je kunt er zelfs frites van bakken.

 

Recept

Pittige zoete aardappelsoep: 2 grote zoete aardappels in een voorverwarmde oven (180° C) een uur lang laten bakken tot ze gaar zijn. Even laten afkoelen, schillen en dan pureren. In een pan 2 eetlepels boter smelten,. 1 kleine uitje hakken en glazig bakken. Dan 400 ml groentebouillon toevoegen, de gepureerde aardappel er doorheen roeren en de soep laten doorkoken. Dan nog een keer 400 ml groentebouillon toevoegen. Dan 250 gram gekookt kippenvlees en een kleingesneden rode peper toevoegen tesamen met 300 gram Mais, 100 ml slagroom en 1 theelepel zout. Eventueel nog wat bouillon toevoegen. Nog 10 minuten door laten koken. Serveren met een fijngehakt lenteuitje.

 

Tip

De zoete aardappel bevat meer voedingsstoffen wanneer ze met schil en al gekookt worden.

 

Standplaats / verzorging

De aardappels hebben een plekje nodig in de zon of de halfschaduw. Direct zonlicht betekent een hogere verdampingsgraad en eventueel verbrande bladeren. Dan beter wat meer schaduw kiezen. De bodem gelijkmatig vochtig houden. De waterbehoeft is door de grote, slappe bladeren zeer hoog. De knollen in de grond mogen echter niet in een laagje water komen te staan! Van maart tot september elke 3 weken bemesten. In september/oktober nog voor de vorst optreedt de gehele plant rooien en de aardappels oogsten. Oplsaan in een koele, droge ruimte, het liefst bij kamertemperatuur. Door het hoge vochtgehalte zijn de aardappels slechts beperkt houdbaar. In april kunt u de knollen weer inplanten en nieuwe zoete aardappels telen! Meer over het onderwerp zoete aardappel planten.

© 2017 - 2024 iBought.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel